Reiki

Paarden en Reiki

 

Mijn ervaring met een IJslands paard.

 
Tijdens een workshop “Ervaren met paarden” die ik volgde voor mijn eigen ontwikkeling, merkte ik een dieper liggende angst voor paarden in mij op.
Het was al enige tijd geleden, dat ik een paard Reiki had gegeven. Daarna waren er paarden op een afstandje. Het zijn prachtige dieren, maar ook wel heel groot van dichtbij.
 
Maar tijdens bovengenoemde workshop, viel mij één van de 4 paarden op…daar was iets mee. Al kon ik niet benoemen, wat er precies was, maar zijn ogen stonden niet goed…ofzo…er was iets aan de hand met hem in elk geval.
Later, in gesprek met Anneke, de eigenaresse, bleek dat het arme dier (24 jaar) al lange tijd een hernia heeft, lever- en huidproblemen en een psychisch probleem. Er werd al met homeopathische middelen gewerkt, welke o.a. pijnverlichtend waren en dus prettig voor het dier.
Ik vertelde over Reiki en misschien dat het iets voor de ruin zou kunnen doen. Ook vertelde ik over mijn geringe paardenkennis en weinige ervaring hierin.
 
We kwamen een prachtige uitwisseling overeen: De ruin Faxi krijgt Reiki van mij en ik leer een aantal omgangsvormen en handelingen met (IJslandse) paarden van Anneke.
 
De eerste keer dat ik kwam voor het geven van Reiki aan Faxi, was echt aftasten. Faxi is nogal sceptisch, wacht eerst wel even af wie jij bent en wat jij gaat doen. De benadering was dus ook voorzichtig en kijken wat het dier aan zou geven wat goed was voor hem.
Anneke had hem in een deel van de grote loopstal gedaan. Zij bleef tijdens de behandeling ook in de stal.
 
Al heel snel ontdekten we, dat het goed was om geen halster om te doen en Faxi volledig zelf te laten bepalen waar en hoe hij wilde staan, terwijl ik Reiki gaf. Aangeraakt worden wilde hij nog niet en ook te dicht bij zijn niet. Ik stond dus maar gewoon ergens in het midden van de stal met mijn open handen naar Faxi gericht, hij kon alle kanten op.
Hij was echt aan het aftasten en kijken of hij zich wilde overgeven aan de energie van Reiki.
 
Deze 1ste keer voelde ik duidelijk dat er weerstand was in het begin, hij ‘wilde’ zich niet overgeven. Maar na korte tijd begon de energie ineens te stromen…het werd ontvangen! En hoe…
Het was prachtig om te zien hoe hij reageerde. De ontspanning was duidelijk zichtbaar in zijn hele lijf, zijn hoofd en lippen.
Telkens als een volgende positie bij mij opkwam, begon Faxi te kauwen en keek hij even naar mij. Daarna ging het weer door. Af en toe ging hij ergens anders staan of zich omdraaien. Helemaal zoals ik ook voelde dat nodig was voor hem.
De duur van de behandeling was afhankelijk van wat er gebeurde en wat Faxi aangaf. Hij reageerde duidelijk goed in elk geval. Anneke vertelde dat ze een tevreden en lekker gevoel bij hem constateerde in de eerste paar dagen erna.
 
Elke keer daarna tijdens het behandelen, merkte ik verschil. Faxi heeft veel persoonlijke ruimte nodig en dat heb ik elke keer gerespecteerd. Hierdoor heeft het de tijd en kans gekregen om een goede band met hem op te bouwen. Na een paar keer kwam hij al gewoon op mij af lopen en leek blij te zijn met mijn Reiki handen.
Het respect kwam van beide kanten, waardoor de Reiki volledig zijn werk kon doen.
 
In de wekelijkse (7) behandelingen zagen we een lijn van heling. Heel verrassend was in het begin de psychische verandering. Faxi had een energetische loodzware bol onder aan zijn hoofd hangen, die met het behandelen weg gehaald kon worden. En letterlijk ging zijn hoofd omhoog.
Hij hoefde geen zware last meer te dragen! Was er zelf ook erg verrast door en probeerde het steeds weer.
Daarna kwam de hernia aan de orde en vervolgens zocht Reiki zijn weg waarschijnlijk in lever en stofwisseling. Ook mocht ik hem aanraken en via gewoon handoplegging behandelen. Al maakte hij er ook wel eens een grapje van door net te doen alsof hij niet wilde…maar ik voelde wel de energiestroom! Of hij liet zijn beste vriend, de ruin Freyfari de Reiki ontvangen…
 
Faxi is nu weer een stuk vrolijker. Hij beweegt zich veel soepeler en geeft gezellig aan als hij een eindje wil wandelen (hij wordt niet meer bereden). Zijn huid ziet er gezonder uit en het lijkt of hij jonger is geworden!
Zijn oude dag is voor nu in elk geval een stuk mooier en prettiger. En als het nodig is, ga ik weer naar hem toe en zal hem met liefde Reiki geven.
 
Anneke heeft tijdens de behandelingen lekker mee kunnen genieten in Reiki en daar ook zo haar voordeel uit kunnen halen. Regelmatig ging Faxi tijdens de behandeling een poosje bij haar staan. Zij kreeg op verschillende momenten op een dieper niveau contact met Faxi en heeft nog veel nieuwe dingen over hem geleerd.
Ook vertelde ze mij, dat het heel mooi was om te zien, hoe snel je met Reiki echt contact met een paard kunt krijgen, vooral heel plezierig als het paard afstandelijk is of erg onrustig bv. Het viel haar op dat Faxi de Reiki behandeling erg waardeerde, terwijl hij normaal gesproken erg terughoudend is als er sprake is van een dierenarts of andere behandelaar.
 
Zelf heb ik gemerkt, dat door meer te weten en te leren in omgang met de paarden, dat ik me vrijer kan bewegen in hun aanwezigheid. Mijn angst is vooral ontstaan door alle (goedbedoelde) waarschuwingen in mijn leven, over het niet te peilen gedrag van paarden. Ze zouden schoppen e.d. Zo was ook, toen ik erg jong was, mijn angst voor honden ontstaan. Waarschuwingen en onkunde.
Ik heb duidelijk verandering in mijn gevoel ervaren in samenwerking met Faxi en de andere paarden. Mijn basis was respect voor de dieren en acceptatie voor wat voor hen van belang is.
Door daar naar te luisteren en op te reageren, ontstond er een wederzijds contact van luisteren naar elkaar. Dat was een heel waardevolle ontdekking voor mij.
Je eigen ervaring opdoen, loslaten wat in je is gaan zitten door goed bedoelde opmerkingen, en vertrouwen op je nieuwe positieve beleving.
 
Door open te staan voor dat, wat we niet echt kunnen benoemen maar wel voelen, kan er zoveel meer ten goede gekeerd worden.
Er is nog zoveel meer te vertellen over deze Reiki sessies, mijn geoefende handelingen met de paarden in deze stal in De Wilgen.
Ik ben erg blij en dankbaar voor de ervaringen met Faxi en de andere paarden bij Anneke Hamstra ( www.zelfbewustmetpaarden.nl )
 

 

Merry, incontinent na dracht.

 

Op een dag, een paar jaar geleden, werd ik gebeld door een mevrouw. Zij vertelde over haar paard. De merrie had een veulen gehad en sindsdien incontinent. Als zij haar pas ging versnellen, liep de urine gewoon weg. Een euvel die zij 2 jaar daarvoor ook had gehad. De arts kon er niet zoveel aan veranderen, vertelde ze. Toen had het paard Reiki gehad en dat had erg geholpen.
Zij vroeg mij, of ik deze keer kon komen helpen met Reiki.
 
Ik was verrast en dacht even, hoe groot een paard wel niet is, alhoewel ik het prachtige dieren vind. Het was voor mij een uitdaging om dit te mogen ervaren en dus ben ik gegaan.
 
Het paard was in de wei en haar veulen was bij haar. De eigenaresse ging mee, ik laat in het midden of dat voor mij of voor het paard was….
 
De merrie was erg toegankelijk. Ze liet het toe dat ik haar over de neus en langs de hals aaide.
Toen ik even naar de buik ging, was dat helemaal niet goed. Ze stapte resoluut opzij en ik moest mijn handen terug leggen. Dus ging ik rustig weer naar haar hoofd iets onder de oren.
De merrie ontspande duidelijk, het hoofd zakte naar beneden en ze liet een diepe zucht.
Van daaruit kon ik verschillende posities doen, uiteindelijk ook bij haar buik en blaas.
Op een bepaald moment had ik het gevoel dat het genoeg was. Toen ik dat goed besefte, werd de merrie onrustig en ben ik gestopt.
 
De week daarop heb ik de behandeling herhaald. De incontinentie was al een stuk minder erg geworden. Een paar dagen na de 2de behandeling hoorde ik van de eigenaar, dat het probleem helemaal verholpen was. Ik hoefde niet weer te komen. Geweldig !